Performans Analizi Ne Ola Ki?

Özet :

  • İşin Adı, Ne yapıyoruz?

  • Sık Sorulan Sorular, Doğru Bilinen Yanlışlar.

  • Ne Yapacağız ve Neden?

Ne yapıyoruz?

TBDY 2018 Bölüm 15’e göre performans değerlendirmesi.

Kapsam 15.1.1: Mevcut ve güçlendirilecek tüm binaların ve bina türü yapıların deprem etkisi altındaki performanslarının değerlendirilmesinde uygulanacak hesap kuralları, güçlendirme kararlarında esas alınacak ilkeler ve güçlendirilmesine karar verilen binaların güçlendirme tasarımı ilkeleri bu Bölüm’de tanımlanmıştır.

Değerlendirme sonucu yetersiz çıkan binam yıkılacak mı?

Hayır yıkılmayacak, yıkımla ilgili prosedürler: Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar'da mevcuttur.

Kapsam 1.3: Bu esaslarda verilen yöntemler, bina deprem performans değerlendirmesi ve güçlendirmesi amacıyla kullanılmaz. Bu Esaslarda verilen yöntemlere göre riskli bulunmayan binaların, depreme dayanıklı tasarım esaslarını sağladığı sonucu çıkarılmaz.

Binamız 2018 Yönetmeliğinden çok önce inşa edildi. Performans değerlendirmesinde olumlu bir sonuç çıkmaz.

Çıkacak sonuç yapının yapıldığı yıldan (Esas Alınan Yönetmelikten) ziyade mühendislik hizmeti (Proje ve Kontrol) alıp almaması ile alakalıdır. (Kapasite Tasarımı Yaklaşımları ve Asgari Zorunluluklar)

Performansa etki eden yapısal faktörler:

Malzeme (Beton, Yapısal Çelik, Donatı) durumları, kolonlara müdahale (kesimi), kirişlerde proje dışı şaftlar açılması, binanın bakımsızlıktan dış etkilere maruz kalması, taşıyıcı sistemi etkileyecek tadilatlar yapılması, mühendislik hizmeti alınıp alınmaması, oturduğu zemin ve bulunduğu konum gibi mühendislik ve diğer parametreler performansı etkileyen faktörlerdir.

Performansa Değerlendirmesi Yaklaşımı:

Bizim sorularımız:

Binayı tanımak adına:

Projesi bulunan binalarda, projeyle yerinde yapılan uygulamalar mühendis tarafından kontrol edilir. Proje uygunluğunun kontrolü esnasında proje ile yerinde yapılan uygulamalar arasında farklılık çıkması halinde veya projelerin bulunmaması halinde mühendis tarafından binada projelendirme (rölöve) çalışması yapılır. Yapısal sistem projelendirilir.

Binanın yapısal sisteminin tanınmasından sonra yapısal sistemin malzemeleri ile ilgili bilgi toplama işlemine geçilir. Betonarme elemanlardan beton dayanımını ölçmek adına bazı elemanlardan karot (beton numunesi) alınır laboratuvara gönderilir, bazı elemanlara yerinde Schmidt Çekici deneyi uygulanır. Betonarme elemanların içinde kullanılan donatı bilgilerine ulaşabilmek için betonarme elemanların bazılarının paspayı (beton) kırılarak içerisindeki donatı dizilimine ve miktarına bakılır. Bazı betonarme elemanlara ise ferroscan ile röntgen çekilerek donatı düzeni ile alakalı bilgi edinilir. Tüm bu bilgiler toplandıktan sonra ise modelleme ve hesap kısmına geçilir.

Yapının, bilgisayar ortamında 3 boyutlu bina modeli oluşturularak belirlenen deprem düzeyindeki performans seviyesine göre kontrolü yapılır ve

• Performans Değerlendirme Raporu

• Olası Güçlendirme Önerileri

işverene sunulur.